Journal

יוזמת 'בית מדרש'
דו"חות מהשטח

כחלק מיזמת 'בית המדרש' של עתיד בשנת תשס"ו קבוצה של עמיתי עתיד עבדו על דרכים לקדם למידה עצמאית ומצוינות חינוכית נוספת במוסדותיהם שלהם. אנו שמחים להציג דו"חות אלו למחנכים נוספים שיוכלו ללמוד מניסיונם ומניסיונותיהם של עמיתיהם.

ביהמ"ד מזווית הורית: 
מישוב תכנית בית מדרש בבי"ס שק"ד מנקודת מבט הורית

רננה אילן

התכנית בנויה משלושה מעגלים: תיעוד אישי של חוויותיה של הבת הפרטית של כותבת העבודה, כפי שהאם רואה אותן, ותחושות האם כלפיהן. תיעוד של שיחות עם הורי כל יתר התלמידים המשתתפים בתכנית. היבט סטטיסטי יותר של תחושות הורים, שמופק בעזרת השאלונים שחילק ביה"ס.
 

להורדה לחץ כאן (Word 410K)

מוטיבציה ומוטיבציה ללמידה: 
מהי וכיצד מעוררים ומפתחים אותה?

אלישבע ששון

הגדרת המוטיבציה השתנתה עם הזמן ומתהליך שכמעט אינו בחירי היא הפכה להיות תהליך והתייחסות נפשית- פנימית: הרצון והעניין לעסוק בדבר מסוים ולהשקיע בו מאמץ. כך ניתן לחלק את המוטיבציות לפנימיות וחיצוניות. מוטיבציה פנימית היא עניין בדבר עצמו ומוטיבציה חיצונית היא כאשר המניע לפעולה אינו קשור לפעולה עצמה אלא לרווח חיצוני או להימנעות מנזק (שגם הוא אינו קשור לפעולה עצמה). 
באשר למניעים של התלמיד ללמוד, הם עשויים להשתנות בין יחס חיובי לבית הספר על כל המשתמע ממנו, רצון לקבל אישורים וחיזוקים מן המורים או התלמידים, פחד מבעלי הסמכות ומעונשים, פחד מכישלון או עניין בלמידה עצמה. על פי סולם הצרכים של אברהם מסלו (1954) ניתן להגדיר שלושה צרכים רגשיים של התלמיד:

  • מסוגלות- הבנה כיצד להשיג תוצאות וכיצד להיות יעיל.
  • קשר- צורך בקשר משמעותי ותומך עם אחרים.
  • אוטונומיה- יכולת עצמית ליזום ולווסת את המעשים.

כאשר המורה והסביבה תומכים בצרכים של הילד המוטיבציה הפנימית שלו גדלה. זהו הבסיס הראשוני שממנו באה כל פעילות וכל הצלחה של התלמיד. 
 

להורדה לחץ כאן (Word 205K)

חוברת הדרכה למורים, מנהלים ויועצים בבית ספר התיכון
בנושא: יצירת קשר אישי משמעותי בין מורים לתלמידי תיכון

רננה מיקלצקי

החוברת המוצעת כאן, היא חוברת למורה, למחנך, ליועץ ולמנהל בית ספר תיכון בנושא ליווי אישי וחונכות לתלמידי בית הספר. החוברת מלווה את המורה ותומכיו החל מהבנה של חשיבות הקשר האישי ועד לעזרה מעשית כיצד לקיים קשר זה. 
בחלק הראשון, התיאורטי, נבדקה חשיבות הקשר האישי בהיבט הפסיכולוגי, בהיבט הפדגוגי ובהיבט הארגוני. בו גם בחוברת נקודת המבט של התלמידים.

בחלק השני, המעשי של החוברת, הובאו מספר עצות הקשורות לכמה היבטים של הקשר כתכנון ובניית הקשר האישי, הכוונה חינוכית לקראת בניית קשר אישי וכו' 

בחלק האחרון, הובאו מודלים שונים של חונכות הקיימים היום בבתי ספר תיכוניים שונים ברחבי הארץ. 
 

להורדה לחץ כאן (Word 483K)

איתן - כפר נוער אתגרי חינוך עפ"י מודל אישי יחידני

אייל ויזנפלד

א. חזון

הקמת קריה חינוכית כפרית לבני נוער מרקע דתי, פעלתניים קונקרטיים, במצבי סיכון ונשירה, בגילאי ט' - י"ב. קריה חינוכית הנותנת ביטוי מרכזי למימוש היכולות המעשיות הגופניות והאומנותיות של התלמידים, תוך שימת דגש על חינוך ליראת שמיים ולמידות . כל זאת באקלים חינוכי של אהבה, הכלה העצמה ועמידה על סטנדרטים גבוהים.

ב. יעדי הליבה

  1. פיתוח מיומנויות וכישורים אומנותיים, במקצועות המשלבים בין מימוש האתגר האישי, לבין תרומה לקהילה ולמדינה
  2. פיתוח זהות יהודית דתית לאומית המבוססת על תורת ישראל למקצועותיה השונים.
  3. פיתוח ערכים של מקצוענות. עוז. ענווה. עין טובה. משמעת.
  4. יצירת אקלים חינוכי של אהבה תמיכה.
  5. פיתוח מצוינות והישגיות באפיקים ייחודיים בהם יובאו למיצוי, כישוריהם של בני הנוער הפעלתניים.
  6. פיתוח תכנית חינוכית חדשנית המבוססת רובה ככולה על לימוד דרך עשייה ופעילות.
להורדה לחץ כאן (Word 164K)

תכנית ספריה פעילה בישיבת מקור חיים

שוקי זקבך

בעבודה זו בקשתי להציע לתלמידים מסגרת לימודים שונה מהמסגרות המקובלות. בניסוי שנערך בישיבת מקור חיים מספר תלמידים למדו מקצועות נבחרים במסגרת עצמאית בספרית הישיבה. הלמידה הונחתה על ידי רכז המסלול שהנחה את התלמידים ועזר להם בחיפוש ואיתור החומרים. במהלך הפרויקט בקשתי להציג את תהליך התפתחות הרעיון מהמסד ועד לטפחות, מרגע לידת המסלול ועד סיומו. למעשה העבודה מציגה סיכום של יומן המתעד את העליות והנסיגות במסלול ואת צורת העבודה שלוותה אותנו לאורך הפרויקט. כמו כן העבודה מתארת מהם האלמנטים הצריכים לבא בחשבון בהקמת פרויקט מהסוג הנ"ל וכן את המעלות והחסרונות. 
 

להורדה לחץ כאן (Word 336K)

בניית תכנית בית מדרש

הרב יצחק נריה

הפרויקט, מנסה לתאר את הצורך, ההכרח והיכולת, לשנות את אווירת הלימוד בישיבה התיכונית. המאמר דן בשינוי שחל עם השנים במעמדו של בית המדרש בישיבה כמוקד הלמידה והעברת המוקד אט אט לכיתות. המאמר מתאר את הסיבות שהביאו לשינוי זה ואת תוצאות השינוי אשר כיום, בפרספקטיבה לאחור ניתן להעריך אותן.בנוסף מנסה המאמר להציע דרך אשר תוביל לשינוי המציאות ולהחזרת בית המדרש למקום הראוי לו.
 

להורדה לחץ כאן (Word 173K)

הקמת אתר לימודי חברתי בית ספרי

אורי דויטש

בעבר נחשבה רשת האינטרנט כמקום לאחסון ידע . אולם, אנו רואים היום שיותר ויותר מהמשתמשים במחשב מקדישים חלק ניכר מזמנם לפעילות חברתית. 
יותר ויותר מתברר כי לשם המימוש המלא של הפוטנציאל ובייחוד לצרכים החינוכיים יש צורך לשלב בין שני המימדים : מימד הידע , המידע ומימד התקשרות בין אישית.
ישנן שתי דרכים מרכזיות המממשות את האופציה התקשורתית של האינטרנט: 
א. באמצעות דואר אלקטרוני , לוח מודעות וקבוצות דיון שונות.
ב. באמצעות סביבת שיח (chat) , שיחות וידאו וכו'.
מטרת האתר הבית ספרי להפוך את השיח המתקיים בלאו הכי ברשת לשיח חינוכי ובכך לנצל את הפוטנציאל החינוכי העצום הקיים ברשת.
לאחר התבוננות וקריאה באתרים בית ספריים שונים הגעתי לידי מסקנה שהאתר הבית ספרי מורכב משלושה מרכיבים עיקרים:
א. מרכיב לימודי 
ב. מרכיב תקשורתי.
ג. מרכיב ייצוגי.
השנה התחלתי לבנות את האתר הבית ספרי על פי השאלות ועל פי העקרונות שבסיס הפרויקט.
אני מאמין שבשנה הבאה האתר ימשיך להיות אבן דרך חשובה בתהליך החינוכי של בית הספר.

להורדה לחץ כאן (Word 164K)
 

Copyright © 2000-2010 ATID. All rights reserved.